Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΠΟΘΕΝ έσχες ρε παιδιά;


Δόθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στη δημοσιότητα οι δηλώσεις “Πόθεν έσχες” των 300 της Βουλής και όλα τα ΜΜΕ τις παρουσίασαν αναλυτικά. Μάθαμε για άλλη μια φορά πόσο εύποροι είναι οι περισσότεροι εκ των “εκπροσώπων του Έθνους”, αλλά δεν μάθαμε για άλλη μια φορά πώς έγιναν τόσο εύποροι. Διότι αν δεν κάνουμε λάθος “Πόθεν έσχες” σημαίνει “από πού τα έχεις” και όχι “τι έχεις”.
Άν εξαιρέσουμε λοιπόν τα εισοδήματά τους από την βουλευτική ιδιότητα (βουλευτική αποζημίωση, επιδόματα κλπ), τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εμμέσως βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών δηλαδή τις δικές μας, δεν μάθαμε πώς απέκτησαν όλα τα υπόλοιπα: ακίνητα, αυτοκίνητα, καταστήματα, σκάφη, μετοχές σε επιχειρήσεις, ομόλογα, καταθέσεις σε ευρώ αλλά και σε ξένα νομίσματα κλπ.
Πόθεν έσχες ρε παιδιά; ΠΟΘΕΝ! Ερωτούμε και απάντηση δεν παίρνουμε. Και μετά έρχεται ο κάθε βουλευτής “Καλοχαιρέτας” να γυρέψει την ψήφο μας.
Που’ σαι ρε Φίνο να μας ξανακάνεις κωμωδία…

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Δεν αρκούν μόνο οι ευχές…


Από την Κυριακή το βράδυ και μετά το τέλος του μεγάλου τελικού μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας και την ανάδειξη της Εθνικής μας ομάδας Νέων Ανδρών ως Πρωταθλήτριας Ευρώπης, όλοι ανεξαιρέτως, ειδικοί και μη, εκφράζουν διαρκώς την ανάγκη να μην πεταχτεί αυτή η επιτυχία στα σκουπίδια (όπως τόσες και τόσες φορές έχει ξανασυμβεί κατά το παρελθόν με αντίστοιχες επιτυχίες) και να δοθεί η δυνατότητα σε αυτά τα νέα παιδιά που έφεραν τη χώρα μας στην κορυφή να δείξουν την αναμφισβήτητη αξία τους και στις ομάδες τους.

Εκ πρώτης όψεως βέβαια, όλα αυτά είναι σωστά και φυσικά δε μπορούμε να διαφωνήσουμε σε καμία περίπτωση, ωστόσο, στη σημερινή εποχή, που όλα εξαρτώνται από την επιτυχία και οι ομάδες δεν έχουν (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται) τη δυνατότητα για «πειραματισμούς» (τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται διότι προσωπικά θεωρώ πως δεν πρόκειται για πειραματισμό όταν αποδεδειγμένα γνωρίζεις την αξία ενός αθλητή, ανεξαρτήτου ηλικίας, και θέλεις να τον ρίξεις στα βαθιά), πόσο εφικτό είναι αυτό?

Πόσο εφικτό δηλαδή είναι ο Σλούκας, ο Γιαννόπουλος, ο Κασελάκης, ο Μπόγρης και τα άλλα παιδιά, να αποκτήσουν ικανότατο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες του (κάτι που μπορεί να αναγάγει αυτά τα παιδιά σε μελλοντικούς πρωταγωνιστές αρκεί να δουλέψουν σκληρά και να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά) και να μην φτάσουν στο σημείο προκειμένου να κάνουν αυτό που αγαπάνε να περιοριστούν στο να αγωνίζονται σε ομάδες, Β’ και Γ’ κατηγορίας (ανατρέξτε σε αθλητές προηγούμενων Εθνικών ομάδων και θα καταλάβετε τι εννοούμε…)?

Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο (μακάρι να διαψευστώ πανηγυρικά) και για αυτό το λόγο πιστεύω πως και σε αυτή την περίπτωση δεν αρκούν μόνο οι ευχές. Γιατί αν μείνουμε σε αυτές, δε θα δουν καλό ούτε αυτά τα παιδιά, ούτε οι ομάδες τους, ούτε πολύ περισσότερο η αυριανή Εθνική ομάδα…

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Δημοσιογράφοι ή απλά διάσημοι;

Γουόλτερ Κρόνκαιτ


Προ ημερών παρακολουθούσαμε το δελτίο ειδήσεων των 8 σε κάποιο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, με τους γνωστούς “παραθυράτους” δημοσιογράφους του σε απαρτία. Μετά την… ανάλυση των γεγονότων ακολούθησε και ο καθιερωμένος ψιλοκαυγάς, ξέρετε από εκείνους που μιλούν όλοι ταυτόχρονα και δεν ακούγεται κανείς και που ο κεντρικός παρουσιαστής παρακολουθεί απαθής ή ακόμα χειρότερα περιχαρής.
Όταν τελείωσε και η μικρή… Βαβέλ, τότε είπαν “ας δείξουμε και μερικές ειδήσεις”. Τι τραγική ειρωνεία, ανάμεσα σε αυτές ήταν ο θάνατος του βετεράνου Αμερικανού δημοσιογράφου Γουόλτερ Κρόνκαϊτ. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ άρχισε τη σταδιοδρομία του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS το 1950, ενώ το 1962 ανέλαβε την παρουσίαση της εκπομπής «CBS Evening News» και παρέμεινε κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων μέχρι το 1981. Από τα χείλη του ακούστηκαν οι σημαντικότερες ειδήσεις του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Τζόν Κένεντι και η διαστημική αποστολή «Απόλλων» στο φεγγάρι, ενώ κάλυψε και τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Οι ειδήσεις και τα συμφέροντα

Βασική αρχή αυτού του ανθρώπου, ήταν να μην εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, μια αρχή η οποία εντασσόταν στη φιλοσοφία του να κρατήσει τις ειδήσεις μακριά από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Το 1968, όταν ο Κρόνκαϊτ επέστρεψε από το Βιετνάμ, έχοντας συνειδητοποιήσει τις λανθασμένες επιλογές της χώρας του στη νοτιοανατολική Ασία, συζητώντας με τον τότε πρόεδρο του CBS Ρίτσαρντ Σάλαντ, εξομολογήθηκε τις σκέψεις του αυτές. Εκείνος του ζήτησε να τα πεί στον “αέρα”, αλλά ο Κρονκάϊτ ήταν αντίθετος για τους λόγους που προαναφέραμε. Μετά όμως από πολλές συζητήσεις και παραινέσεις, συμφώνησε να το κάνει αλλά σε καμία περίπτωση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, από εκεί μεταδίδονται μόνο ειδήσεις. Πρότεινε να γίνει μια ειδική εκπομπή για το Βιετνάμ και εκεί να εκθέσει τις απόψεις του.

Ντέιβιντ Χάλμπερσταμ

Βλέποντας λοιπόν το ρεπορτάζ για τη ζωή και το θάνατο του μεγάλου Αμερικανού δημοσιογράφου και έχοντας την εμπειρία της μικρής Βαβέλ, κατευθυνόμενης ή μη, των βραδινών δελτίων ειδήσεων χαμογελάσαμε. Χαμογελάσαμε και θυμηθήκαμε αυτό που έλεγε ένας άλλος μεγάλος Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Ντέιβιντ Χάλμπερσταμ*, στους φοιτητές του στο τμήμα δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια: «Όσο καλύτερα κάνετε τη δουλειά σας, συχνά κόντρα στα συμβατικά ήθη, τόσο λιγότερο δημοφιλείς θα είστε. Γενικά, όσο πιο διάσημοι γίνεστε, τόσο λιγότερο δημοσιογράφοι είστε».
Με βάση τις αρχές και τη στάση ζωής των δυο προαναφερθέντων δημοσιογράφων, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι στην Ελλάδα, πολλοί έγιναν πολύ διάσημοι και καθόλου δημοσιογράφοι…


* Ο Νέιβιντ Χάλμπερσταμ έγινε διάσημος για τα χρονογραφήματά του με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον οποίο έζησε ως ανταποκριτής της εφημερίδας New York Times. Είχε βραβευτεί με Πούλιτζερ για τις ανταποκρίσεις του από τα πεδία μαχών του Βιετνάμ. Οι ανταποκρίσεις αυτές έκαναν έξαλλο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι καθώς ο Χάλμπερσταμ έγραφε όσα έβλεπε και όχι όσα προσπαθούσαν να του υπαγορεύσουν. Σκοτώθηκε το 2007 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Το πρόβλημα λύνεται όταν χτυπιέται στη ρίζα


Και να που ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν τους λαθρομετανάστες που εδώ και μια δεκαετία κατακλύζουν την Ελλάδα. Τους θυμήθηκαν εκείνοι που μέχρι πρότινος σφύριζαν αδιάφορα γιατί έτσι τους βόλευε. Γιατί έψαχναν φτηνά εργατικά χέρια χωρίς πολλές απαιτήσεις, έτσι τους έπαιρναν στις δουλειές τους, στην οικοδομή, στα κτήματα, στα ολυμπιακά έργα…. Η εύκολη λύση. Τους θυμήθηκαν και εκείνοι που έχασαν ψήφους γιατί αγνόησαν επιδεικτικά το πρόβλημα και προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα
Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία κλπ) αποτελεί… δημοφιλή προορισμό λαθρομεταναστών. Μόνο που η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα της ανοργανωσιάς, το οποίο την κάνει ακόμα πιο ελκυστική. Έτσι την τελευταία δεκαπενταετία έχουν έρθει περίπου 2.000.000 λαθρομετανάστες και οι τάσεις εξακολουθούν να είναι αυξητικές.
Οι συνέπειες γνωστές: Γκετοποίηση ολόκληρων συνοικιών στις μεγάλες πόλεις με παράλληλη αύξηση της εγκληματικότητας (δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο από εξαθλιωμένους ανθρώπους που θέλοντας και μη έχουν μάθει να ζουν στην παρανομία), αύξηση της ανεργίας σε διάφορους κλάδους (οικοδομή, αγροτική παραγωγή, εστίαση, τουρισμός κλπ) που απορροφούν φθηνό εργατικό προσωπικό. Αυτά μόνο για αρχή, γιατί υπάρχουν και άλλα που θα τα δούμε με την πάροδο του χρόνου.

Δυο σημαντικές παράμετροι

Ασφαλώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Θα πει κανείς “γιατί τους αφήνουν να έρχονται”; Η απάντηση είναι ότι τους δεχόμαστε αναγκαστικά για ένα πολύ σοβαρό λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές κυρίως από την Τουρκία με υποτυπώδη πλωτά μέσα (παλιά φουσκωτά ή ξύλινες βάρκες) τα οποία βυθίζουν (ή καλούν σε βοήθεια) μόλις δουν την ελληνική Ακτοφυλακή. Έτσι οι άνδρες του λιμενικού είναι υποχρεωμένοι να τους διασώσουν, διαφορετικά θα το κάνει η Τουρκία, η οποία περιμένει πως και πως την ευκαιρία προκειμένου να εγείρει εκ νέου θέμα έρευνας – διάσωσης και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Αν σας ανησυχεί αυτή η πρώτη παράμετρος η δεύτερη σίγουρα θα σας τρομάξει. Λέγεται “δημογραφική αλλοίωση”. Η οποία έχει ήδη επέλθει με τα δυο εκατομμύρια (ίσως και περισσότερα πλέον) μεταναστών, η πλειοψηφία των οποίων είναι μουσουλμάνοι. Οι άνθρωποι αυτοί με την πάροδο του χρόνου αφομοιώνονται, αυξάνονται και πληθύνονται και πολλοί από αυτούς αργά η γρήγορα αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Οπότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε μερικά χρόνια δούμε να ιδρύεται στην Ελλάδα κάποιο ισλαμικού τύπου κόμμα, που θα εγείρει θέματα μειονοτήτων και δήθεν καταπίεσης, ρίχνοντας λοξές ματιές στη “μητέρα Τουρκία” και την “ξαδέρφη Αλβανία”.
Όχι, δεν είμαστε ρατσιστές, έχουμε μάθει όμως να διαβάζουμε πίσω από τις ειδήσεις και να βλέπουμε όσα κάποιοι δεν (θέλουν να) βλέπουν. Όπως δεν βλέπουν και τη λύση που είναι σχετικά απλή: Απέλαση με διαδικασίες express όλων των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται και διαβήματα στις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται προκειμένου να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα, δηλαδή εκεί που ξεκινούν οι λαθρομετανάστες.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Vouliwatch: Χύμα στο κύμα



Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Άν ήταν άλλωστε τι σόι αιφνιδιασμός θα ήταν αυτός; Πάντως οι πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να έχει χάσει τον ύπνο του από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το περίφημο "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Συγκεκριμένα ψάχνει λένε τρόπους να αποφύγει το ναυάγιο και για αυτόν ακριβώς το λόγο άνθρωπός του στις ΗΠΑ προσέγγισε τον Ντέιβιντ Χάσελχοφ και την Πάμελα Άντερσον για να τους εντάξει στα ψηφοδέλτια νησιωτικών περιοχών. Ο πρώτος του έστειλε σε ένδειξη συμπαράστασης το μαγιό που φορούσε στο σίριαλ Baywatch και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, η δεύτερη δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΜΕΛΑ;

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ημιυπαίθριοι: Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες στο απυρόβλητο οι κατασκευαστές


Εκβιασμό κάνει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με ημιυπαίθριους χώρους, την... "τακτοποίηση" των οποίων ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Προκειμένου να γεμίσει ο κρατικός κορβανάς με ζεστό χρήμα, εκβιάζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες να πληρώσουν, διαφορετικά αν “συλληφθούν” μετά από έλεγχο θα πληρώσουν ακόμα υψηλότερα πρόστιμα. Ακόμα όμως και να πληρώσουν, παραμένουν όμηροι της κυβέρνησης καθώς δεν νομιμοποιούνται αλλά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος βεβαίωσης προστίμων από τις πολεοδομίες και την Εφορία που θα οδηγήσουν σε νέα πρόστιμα ή ακόμα και κατεδαφίσεις τοίχων! Και όλα αυτά για μια παράβαση για την οποία, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ευθύνονται οι κατασκεαστές που έκλεισαν τους ημιυπαίθριους. Ελλάς το μεγαλείο σου!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Τελικά είναι θέμα παιδείας


Με αφορμή την απαγόρευση από σήμερα του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους (εργασίας ή διασκέδασης – εστίασης) θα σας διηγηθούμε μια ιστορία, από την οποία ο καθένας θα εξάγει τα δικά του συμεράσματα.
Πριν δυο χρόνια ο γράφων βρέθηκε στις Βρυξέλλες για επαγγελματικούς λόγους. Σε μια πόλη όπου ακόμα και τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι χωρισμένα με την ένδειξη “καπνιστών” – “μη καπνιστών”. Φυσικά δεν συζητάμε για τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ όπου υπήρχαν τραπέζια για καπνιστές, τα οποία όμως ήταν ελάχιστα και σε συγκεκριμένες μικρές γωνιές των καταστημάτων. Όσο για την ατμόσφαιρα, δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή του τεκέ που επικρατεί στα αντίστοιχα μαγαζιά της Ελλάδας. Όλοι, ανεξαιρέτως εθνικότητος, σέβονταν τις απαγορεύσεις και κάπνιζαν μόνο στους χώρους όπου αυτό επιτρεπόταν.
Η ελληνική παρέα που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ήταν μεικτή. Άλλοι κάπνιζαν, άλλοι πάλι όχι. Σε καμία φάση του ταξιδιού όμως δεν διασπάστηκε σε καπνιστές και μη καπνίζοντες. Ορισμένες φορές κάθισαν όλοι μαζί σε τραπέζια καπνιζόντων, τα οποία όμως δεν μετέτρεψαν σε τεκέ, όπως θα γινόταν στην Ελλάδα. Και μάλιστα επέλεγαν τραπέζια κοντά σε παράθυρο, το οποίο σε τακτά διαστήματα το άνοιγαν παρά το τσουχτερό κρύο (ήταν Νοέμβριος μήνας και η θερμοκρασία λίγο κάτω από το μηδέν), προκειμένου να μην προκαλέσουν δυσφορία στους μη καπνίζοντες.
Στο ξενοδοχείο πάλι, όσοι δεν είχαν δωμάτιο καπνιστών (η αλήθεια είναι ότι έμαθαν για τον διαχωρισμό όταν ήταν πλέον αργά) σεβάστηκαν την απαγόρευση. Κανείς δεν κλείστηκε στο μπάνιο για να καπνίσει, κανείς δεν έφτιαξε αυτοσχέδιο τασάκι, αφού δεν υπήρχε κανονικό. Ασφαλώς οι απαγορεύσεις έγιναν θέμα συζήτησης στην παρέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγιναν θέμα ομηρικού καυγά. Σαφώς ορισμένοι ένιωσαν την έλλειψη του τσιγάρου, ευτυχώς όμως δεν είχαν ταυτόχρονα και έλλειψη παιδείας.

Ελλάδα – Βέλγιο σημειώσατε 2

Πίσω στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε… εμφύλιο πόλεμο. Οι μεν καταστηματάρχες, προκειμένου να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη για να φτιάξουν τους ειδικούς χώρους και να δουλέψουν τους εξαερισμούς όπως πρέπει (διότι καίνε πολύ ρεύμα…), λένε ότι το μέτρο είναι ανέφικτο με επιχειρήματα του στυλ “θα χάσω πελάτες”, “ο άλλος έχει πιει δυο μπουκάλια ουίσκι, πως θα του πω σβήσε το τσιγάρο, θα με καθαρίσει!”. Οι δε εργαζόμενοι καπνιστές λένε “δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς τσιγάρο, θα τσακωθώ με τους συναδέλφους”.
Όλα αυτά φαντάζουν αστεία σε όσους έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό όπου το μέτρο ισχύει εδώ και χρόνια. Κανένα κατάστημα δεν… έκλεισε λόγω απώλειας των καπνιστών, κανένας πελάτης δεν… “καθάρισε” κανένα καταστηματάρχη και σε κανένα χώρο εργασίας δεν διασαλεύτηκε η περίφημη… εργασιακή ειρήνη. Δεν είναι μαγκιά να πεις στον σερβιτόρο, στον πελάτη ή στο συνάδελφο που θα σου επισημάνει ότι εκεί που καπνίζεις απαγορεύεται να το κάνεις “ α πάγαινε ρε!”. Γιατί πολύ απλά θα το κάνεις μια, θα το κάνεις δυο. Την τρίτη, εφόσον υπάρχει πλέον η απαγόρευση, είτε θα σε πετάξουν έξω (ο καταστηματάρχης, οι πελάτες του διπλανού τραπεζιού, οι συνάδελφοί σου, δεν έχει σημασία ποιος, θα βρεθεί κάποιος πιο τσαμπουκάς από εσένα σίγουρα), είτε θα είσαι δαχτυλοδειχτούμενος. Και την τέταρτη, προκειμένου να μην ξαναγίνεις γραφικός δεν θα καπνίσεις.
Είναι όμως ανάγκη να φτάσεις εκεί; Θέμα παιδείας είναι τελικά το να μην φλομώνεις με τον καπνό σου τον διπλανό σου, που σε πολλές περιπτώσεις είναι το ίδιο το παιδί σου.
Είναι δικαίωμά σου να καπνίζεις.
Δεν είναι δικαίωμά σου να καπνίζει εξαιτίας σου και ο διπλανός σου.

Και ένα ερώτημα

Γιατί στο εξωτερικό συμπεριφερόμαστε ως Έλληνες και στο εσωτερικό ως… Ελληνάρες; Ιδού η απορία…