Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...


Εδώ είμαστε πάλι. Προτιμήσαμε να σιωπήσουμε για ένα διάστημα, τόσο όσο χρειάστηκε για να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός των εκλογών. Όλες αυτές τις ημέρες όμως δεν αδρανήσαμε.
Ακούσαμε, διαβάσαμε, αφουγκραστήκαμε.
Είχαμε μπροστά μας μια νέα εικόνα η οποία είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Η νέα κυβέρνηση έπιασε δουλειά - το αν θα είναι και αποτελεσματική θα το δούμε σύντομα- η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά εναγωνίως αρχηγό και οι "μικροί" της Βουλής μέχρι πριν από λίγα 24ωρα πετούσαν ακόμα "σαΐτες" ο ένας στον άλλο περιμένοντας να αρχίσει το "μάθημα".
Το "μάθημα" όμως άρχισε και μάλιστα με δύσκολα: Οικονομία. Κεφάλαιο πρώτο: Προϋπολογισμός 2010. Έχουμε και λέμε: Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, ύφεση 0,3% αλλά και πληθωρισμό 1,4%. Φέρνει αυξήσεις 10% στη φορολογία των ποτών και των τσιγάρων αλλά και αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων της τάξεως του 1,5%. Στην ουσία η κυβέρνηση "φωτογράφισε" το 2010 ως δεύτερη χρονιά ύφεσης.
Εντωμεταξύ κόπηκαν οι λιμουζίνες στο δημόσιο και μαζί με αυτές και η ελπίδα για το καινούριο σαραβαλάκι του νεοέλληνα, αφού αποσύρθηκε και η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων. Επιχειρείται οσονούπω να ανοίξει το ασφαλιστικό (υποθέτουμε πιο εύκολα από το λιμάνι του Πειραιά όπου απεργούν και πάλι οι λιμενεργάτες), οι παπάδες “γκρινιάζουν” για τον τριπλασιασμό του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) ειδικά για την εκκλησιαστική περιουσία και οι επιχειρηματίες για την έκτακτη εισφορά 5%-10% σε επιχειρηματικά κέρδη και την αύξηση του ΕΤΑΚ στα ακριβά ακίνητα. Έρχεται και ο νέος Καποδίστριας. Σιγά σιγά ξαναπιάνουμε και τα εξωτερικά με ΠΓΔΜ και Τουρκία, έρχεται και η Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα στην κούρσα για την διαδοχή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έμειναν η Ντόρα, ο Αντώνης και ο Πανίκας. Όποιος από τους δυο καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αβραμόπουλου που αποσύρθηκε έχει σημαντικό αβαντάζ, αν πάρει δε μαζί του και τον νομάρχη της Θεσσαλονίκης έχει... βάλει γκολ από τα αποδυτήρια.
Από όπου και να το δείτε, ο χειμώνας προβλέπεται θερμός, παρά τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για χιόνια.
Όρεξη να' χουμε να γράφουμε και εσείς να διαβάζετε. Καλό χειμώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: