Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ορατότης μηδέν



Ανασχηματισμός ή εκλογές; Σε 24 το πολύ 48 ώρες θα ξέρουμε. Αν και η πλάστιγγα γέρνει επικίνδυνα (για την ΝΔ) υπέρ των εκλογών. Η απόφαση ανήκει στον Κώστα Καραμανλή. Σήμερα η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία είναι από 6 ως 7 μονάδες. Η αγωνία πλέον του πρωθυπουργού δεν είναι αν θα χάσει, αλλά πως θα το πετύχει αυτό με τις λιγότερες απώλειες. Πρωτίστως για τον εαυτό του και έπειτα για το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του.
Πάντως υπάρχουν και οι πανικόβλητοι που δεν θέλουν με τίποτα εκλογές. Αυτοί είναι βουλευτές και υπουργοί που είναι πλέον εξαιρετικά απίθανο να επανεκλεγούν αλλά και κομματικά στελέχη τα οποία έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Όλοι έχουν στηρίξει τον πολυτελή τρόπο ζωής τους στις θέσεις τις οποίες κατέχουν. Αν τις χάσουν χάθηκαν.

Σενάριο 1ο: Εκλογές με συνταγή Σημίτη

Το πρώτο, αλλά όχι και επικρατέστερο σενάριο, λέει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλά Σημίτη. Δηλαδή θα δώσει το δαχτυλίδι στην Ντόρα Μπακογιάννη η οποία θα ηγηθεί της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το σενάριο αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2004, ούτε είναι διατεθειμένη να χρεωθεί μια συντριπτική ήττα και να περιμένει μια πενταετία για να ανατάξει το κόμμα. Στην περίπτωση πάντως αυτή ο Καραμανλής φεύγει τυπικά (όχι όμως και ουσιαστικά) αήττητος.

Σενάριο 2ο: Εκλογές και αξιοπρεπής ήττα ή συγκυβέρνηση

Το δεύτερο λέει ότι θα οδηγήσει ο ίδιος ο Καραμανλής το κόμμα σε εκλογές τον Οκτώβριο, χρεώνοντας την εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ που δεν προτίθεται να υποστηρίξει την επανεκλογή Παπούλια. Παράλληλα θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πρέπει να πάρει για να βγεί η χώρα από την οικονομική κρίση. Το σενάριο αυτό αποσκοπεί σε μια αξιοπρεπή ήττα με μικρή διαφορά, (2-3 μονάδες όπως εκτιμά ο ίδιος ο πρωθυπουργός) αλλά δρομολογεί και εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς θα τεθεί θέμα διαδοχής με αναμέτρηση Μπακογιάννη, Σαμαρά, Αβραμόπουλου ή ακόμα και διάσπαση του κόμματος.
Όλα αυτά αν το ΠΑΣΟΚ πάρει την αυτοδυναμία. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μετά τον Οκτώβριο όπου ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των εσωτερικών εξελίξεων θα οδηγηθεί σε διάσπαση και σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ίσως μείνει εκτός Βουλής. Τότε το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πιο εύκολα την αυτοδυναμία με ένα ποσοστό περίπου 39,5%. Κάτι τέτοιο όμως αν πάμε σε εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου δεν είναι εφικτό. Οπότε ο Καραμανλής ποντάρει στο χαρτί της συγκυβέρνησης στην οποία θα προσπαθήσει να σύρει το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 3ο: Εκλογές τον Φεβρουάριο

Eκλογική αναμέτρηση τον Φεβρουάριο πάλι με υπαιτιότητα του ΠΑΣΟΚ και με τον εξαιρετικά δύσκολο στόχο της μείωσης της διαφοράς ως τότε και την επανεκλογή της ΝΔ έστω και με ελάχιστη διαφορά. Δεδομένου όμως ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας ως τότε θα αυξάνεται τόσο λόγω των οικονομικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει το φθινόπωρο όσο και από κάποιο πιθανό νέο σκάνδαλό που θα δει το φώς της δημοσιότητας, το σενάριο αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο.

Σενάριο 4ο: Ανασχηματισμός…

O ανασχηματισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ριζικός, διότι υπάρχουν υπουργοί που αν και θα έπρεπε να είναι ήδη σπίτι τους βρίσκονται ακόμα στο υπουργικό σύμβουλιο μόνο και μόνο για να τηρούνται οι εσωκομματικές ισορροπίες στη Ρηγίλλης. Συνεπώς το όφελος σε μια τέτοια περίπτωση είναι μηδενικό.

Διαλέγετε και παίρνετε λοιπόν.
Ο Καραμανλής πάντως έχει ήδη επιλέξει.
Κι ας φωνάζουν οι πανικόβλητοι βολεμένοι.
Άλλωστε τους το είχε πει από την αρχή. “Σεμνά και ταπεινά”.
Μετά τους το φώναξε κιόλας:
“Τι κάνετε μωρέ; Σταματήστε τα σκάνδαλα! Όχι άλλο σκάνδαλο!”.
Τώρα… ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: