Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΓΔΜ: ΗΠΑ - Μ. Βρετανία - Αλβανία αντιδρούν, η Ελλάδα κοιμάται


Και ενώ εμείς “ψηνόμαστε” στον πυρετό των εκλογών οι γείτονες Σκοπιανοί οργιάζουν. Η νέα πρόκληση ακούει στο όνομα “Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια” (έκδοση της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ) και αυτή τη φορά προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αλβανίας. Η παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας αυτής έγινε την περασμένη Πέμπτη στα Σκόπια, παρουσία του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Δεδομένου ότι το κομμάτι της παραχαραγμένης ιστορίας της ΠΓΔΜ που αφορά την Ελλάδα το γνωρίζουμε ας αναλύσουμε λίγο εκείνο που προκάλεσε την αντίδραση εκτός Ελλάδας. Οι Αλβανοί λοιπόν αντέδρασαν έντονα καθώς στην εν λόγω εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους και επιπλέον σημειώνονται ως «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός για τους Αλβανούς. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι ο αλβανικός πληθυσμός στην ΠΓΔΜ είναι αυτόχθονος.
Παράλληλα αναφέρεται ότι οι Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ (για όσους δεν θυμούνται το 2001 σημειώθηκε πολύμηνη σύρραξη μεταξύ των Αλβανών του UCK και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ με αφορμή τα δικαιώματα των Αλβανών της χώρας), εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιωτικούς. Αυτή η αναφορά ήταν που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στην ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν λόγο για ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ η οποία επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία σε γελοίες υποθέσεις.
Το θέμα μάλιστα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας και δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της ΠΓΔΜ και η διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης τονίζοντας ότι… “Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας”.

Αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΓΔΜ

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονες αντιδράσεις υπήρξαν εντός και εκτός ΠΓΔΜ από διανοούμενους Αλβανούς και αλβανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ζητούν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας αυτής. Από το σύγγραμμα αποστασιοποιήθηκαν οι Αλβανοί διανοούμενοι, μέλη της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, οι οποίοι αποχώρησαν κατά την συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας, διαφωνώντας για τις αναφορές που σχετίζονται με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί διανοούμενοι τονίζουν ότι “η Εγκυκλοπαίδεια είναι η απόδειξη ενός ανώριμου έθνους, ανίκανου να βρει την ταυτότητα του”.

Ανάκρουση πρύμνας

Μετά από τις αντιδράσεις το αρμόδιο τμήμα της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει σε διορθώσεις στα κείμενα της εγκυκλοπαίδειας. Συμφωνούμε και προτείνουμε να αρχίσουν… από τον τίτλο. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί ή μόνον εκεί αν θέλετε. Είναι και στο γεγονός ότι Αλβανοί, Αμερικανοί και Βρετανοί πέτυχαν σε μια εβδομάδα αυτό που δεν πετύχαμε εμείς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, την αναδίπλωση δηλαδή της ΠΓΔΜ όσον αφορά την παραχάραξη της ιστορίας. Και μάλιστα το πέτυχαν χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τα δικά μας “Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας” ήταν η ατάκα του Σαλί Μπερίσα. Μήπως να ξυπνήσει το υπουργείο Εξωτερικών με αυτή την αφορμή; Τώρα δηλαδή που “πήρε ο πόνος” και τους άλλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: