Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Είναι πολλά τα λεφτά των εκλογών…


Αναρωτιέται τελικά κανείς αν στην κάλπη, κάθε φορά που γίνονται εκλογές, ρίχνουμε ψήφους ή… χαρτονομίσματα. Και αυτό διότι το κόστος της εκλογικής διαδικασίας ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά, χρήματα τα οποία πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης αφού βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά τον οποίο γεμίζει.
Οι εκλογές λοιπόν του Οκτώβρη θα μας στοιχίσουν επισήμως περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, ανεπισήμως πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα επειδή τα κόμματα έλαβαν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 13,4 εκατομμύρια ευρώ, (0,22 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού), στις εθνικές εκλογές θα λάβουν άλλα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση διπλών εκλογών εντός του ιδίου έτους, η συνολική εκλογική επιχορήγηση των κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,35 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα την επαύριο των εκλογών θα πρέπει να πληρωθούν οι περισσότεροι από 21.000 δικηγόροι που θα έχουν εργασθεί ως δικαστικοί αντιπρόσωποι (1000 ευρώ έκαστος), ενώ περίπου 7.500 - 8.000 υπάλληλοι Δήμων και Νομαρχιών θα περιμένουν το εκλογικό τους επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 500 ως και 2.500 ευρώ με συνολικό κόστος πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ.
Συνυπολογίστε επίσης τα έξοδα του υπουργείου Εσωτερικών για: την οργάνωση των Κέντρων Τύπου στο υπουργείο και το Ζάππειο τη βραδιά των εκλογών, τις διαφημιστικές εταιρείες που έφτιαξαν τα εκλογικά σποτ και για την εταιρεία που μεταδίδει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι ακόμα και το μικρότερο τηλεοπτικό σποτ, το μικρότερο φυλλάδιο υποψηφίου, τα αυτοκόλλητα, οι σημαίες, τα μπλουζάκια, τα κασκόλ και τα υπόλοιπα... gadgets που πωλούνται εν μέσω των προεκλογικών συγκεντρώσεων, εμμέσως,τα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας. Για τα δε τελευταία όσοι βρεθούν στις συγκεντρώσεις ξαναπληρώνουν για να τα αποκτήσουν! Σκεφτείτε τέλος και το κόστος σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία και προχωρήσουμε σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Μετά από αυτόν τον σύντομο υπολογισμό σίγουρα πολλοί θα κάνουν τον σταυρό τους, όποιος έρθει πρώτος το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου να πάρει και την αυτοδυναμία με την πρώτη!

3 σχόλια:

Giorgos64 είπε...

Τι πληρώνουμε ρε παιδιά; Μια φορά να τελειώνουμε γιατί δεν σηκώνει άλλο το ταμείο.
Και κατά προτίμηση Γιώργο!

Rigilarius είπε...

Γιατί ρε φίλε ο Καραμανλής δεν σου κάνει; Γίνανε λάθη οκ αλλά τα παραδέχθηκε!

Giorgos64 είπε...

Όχι δεν μου κάνει γιατί εκείνους που έκαναν τα λάθη έπρεπε να τους είχε στείλει σπίτι τους. Για να μην πω ότι δεν έπρεπε να τους είχε καν στα πόστα που τους είχε από την αρχή. Βέβαια ο Γιώργος πρέπει να προσέξει να μην επαναληφθούν από το ΠΑΣΟΚ τα λάθη του παρελθόντος. Ας τον δοκιμάσουμε, τι έχουμε να χάσουμε;